bc

25.4.13

Different Path

[SALAM]

satu hari tu aku ada terfikir ; manusia sebenarnya mempunyai jalan yang berbeza untuk berjaya.
yea.maybe that's the purpose Allah create us with different variation.

different people : different way of success..

1) seorang ni berjaya mendapat keputusan UPSR,PMR & SPM straight A's, further study in course yang dia suka,and still berjaya in university ....> be the person that she/he plan/berjaya dalam hidup.


2) seorang ni berjaya di sekolah menegah.rendah..then she/he leka in university disebabkan kejayaan lampau,then khayal dlm environment tidak diawasi oleh parents.she/he does not excell in university and kene repeat..
Namun she/he manage untuk sedar then struggle well to succed..


Allah had planned the best plan for us.
Even kita does not excell in SPM,for example.tak semestinya we become a loser forever.
Cuba kite hisab diri kita ,what makes we get such consequences .Apa yang telah kita lakukan di masa lalu yang menyebabkan kita dapat keputusan yang tak begitu menggembirakan.
  • mungkin Allah cuba memberitahu kita bahawa keputusan itu merupakan kifarah dosa yang telah kita lakukan.
  • mungkin Allah cuba menguji kekuatan hambanya ; "“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
so,instead of kita bersedih dengan that result,better kita rise up,plan better for our future.
kita boleh strive lagi dekat matriks..:)
 

let say macam ni.
bukan semua orang yang nak jadi doktor,have to masuk asasi buat asasi sains then baru masuk U.
ada je yang masuk matriks,strive like crazy there and masuk U macam orang lain jugak.Kita just kena pandai motivate diri sendiri.

that's why i said yang kita tak mengikuti jalan yang sama untuk berjaya..
*nanti traffic jem la*
hahaha..

memang perit bila kita tak dapat nak banggakan parents kita masa SPM bile kita dapat result yang spoil.(had experienced that in trial SPM)

tapi lagi perit bila kita tak berjaya dalam hidup..
the person who knows yourself very very well is yourself..
the best motivator to yourself is YOURSELF.

"Bila kamu tak tahan lelahnya belajar, maka kamu akan menanggung peritnya kebodohan.” - Imam Syafie.





 .ingatkan.aku.jika.aku.leka.



























 





   

17.4.13

#MARA assessment#

.16.04.2013.

hari tu tak sangka yang hanya assessment .huh.
habis aku berlatih speaking ingatkan ada interview.
tapi alhamdulillah la takde..:)

banyak betol dugaan .
before the date,memang prepare habis la..
all the sijil,resume.
letak lam fail merah..(warna favorite tu)

aku download apa-apa borang yang patot.
on  15.04 tu,ada kawan aku update stat yang tanye ada 4 helai borang kene d.load and isi.


credit to: Milah

aku dah kelam kabut la.aku buka balik webpage MARA tu..
cannot.cannot.cannot.

aku dah nak nangis dah..
tahan je.
dah la time tu pukul 6 petang,kat luar memang macam nak hujan.
macam mane nak pegi print..huhu..
rumah takde printer..

aku redah je x print.sebab.
  • hujan dah mula turun,
  • aku tak boleh bukak link yang dia bagi!!

aku redho je.but i still have the pengesahan permohonan.
aku rasa ia mencukupi.

nama ayah aku x sengaja eja salah.


so,besoknya aku pergi dengan yakin bahawa,surat pengesahan tu dah mencukupi..

otw to MRSM Besut,mula lah hafal pengerusi MARA bagai,
takut ditanya lam interview(masih ingat ada interview)

tapi masih kurang yakin dengan english ku yg berterabur.
at least aku masih ada confident.

sampai-sampai pukul 7.30am.(we supposed to be there at 8am)
awal lagi ,abah ajak pegi minum-minum..

sampai sana,ramai giler orang yang seangkatan dengan aku.
*pelajar yg bakal di interview*
 berdasarkan observation aku terhadap attire and personality.


tengah syok-syok minum,nampak 2 orang yang pakai seragam(kuut)
dia pun nak minum la kut.

yang pompuan tu,nampak je aku ,dia senyum.
aku mengangkat keningku iras-iras 'the rock' sambil menghirup horlick(ho ho ho)

aku cam dah,mesti diorang ni bakal interviewee aku @ pegawai yang terlibat dengan program hari tu.

sangakaan aku tepat!

aku nampak diorang dlm MRSM tu.

*butterflies in my stomach*
kecut perut nengok ramai nya budak-budak cerdik.huhu..

ada jugak on that day terjumpa budak yang sekali dengan aku joined entrepreneurship convention.

samapi sana,araound 30 minutes jugak baru sume org-org yang aku kenal menyapa diri aku..

kitorang cari port untuk 'speaking'..
hahah..
it's never to late to practice.

sampai kitorang hampir tak dengar pengumuman yang pegawai mara buat..

aku mula rasa cuak balik when i saw almost all the students have the form!

alapadan..
naseb baik sorang kawan aku senasib dengan aku.

nak masuk dewan kuliah tu,kene serah borang tu,
sampai turn aku,aku buat muka kesian,+ tanya.

"Bang,saya x print borang tu,sebab saya bukak link tu,keluar page yang sama.."
abang tu macam mengerti je,and let us in..wehooo..

aku and aimi duduk,and nampak je kertas,mula cuak balik..
nengok-nengok,100Q and an essay.
fuhh..
naseb baik 50Q in Bi,another 50Q in Bm.
essay in Bi..(not more than 50 je)

Q dia berkisarkan banyak bende.
usahawan yang paling banyak,about nilai-nilai murni pun ada,+math,
vocab Bi,
menacabar otak..

on that moment belom tahu yang interview takde and the questions lah penentu sama ada kami layak dapat scholar @not.
so jawab pun,so-so je.

lepas je jawab soklan,keluar dewan..
dengar budak tu tanya abang tadi,and he said interview takde..

hatiku melonjak gumbira..

tapi bila fikir balik,aku jawab 'bahang-rambang' je soklan tu..

tapi redho je..
**because aku ada lagi biasiswa bursary* 

tapi over all.alhamdulillah..

tanya abang tu why takde interview(padahal lam hati terloncat gembira)

sebab tahun lepas dah buat interview..

oo.kira dia selang seli kut.
sebab for spm 2010 pun takde interview..

{just.do.the.best.let.Allah.do.the.rest}


.ok start boring balik..
^_^v

gamba.takde.kene.mengena.








16.4.13

#reminiscing#

looking at the  kids yang mengaji 'aa','baa','taa' reminds me the old me..:)

budak2 mengaji ikut suara tok guru,so x tahu yang dia bace betol ke tidak..huhuhu..

*aku gitu jugak dulu*

aku dulu ngaji ngan abah and umi je.

umi,always ajar because she is fully housewife.
abah,before he went to work where just 3 min walking(huh),he taught me..
*strictly*

sangat strict..
sampai nangis2..
huhuhu..
umi just nengok aku dari nauh..(hahah)
lepas je bace Quran,boleh nengok Pingu..:)

abah rock..
he,siap dengan baju kerja dah,tapi bila dengar aku tak ngaji lagi pagi tu,terus panggil,duduk depan dia,bace..


bila fikir semula,seram pun ada jugak..

kalau dgn umi,mencebik je..
biasala,budak-budak dengan mak ni,macam kurengg takut sikit.huhu..

aku just ikut umi bace,(just like the kids did)

so,bunyi aku bace same macam umi bace,so tak gagap and salah..:)
boleh habis ngaji awal.simple..

tapi bila turn suruh ngaji sorang-sorang,umi tunjuk.
mula lah tergagap-gagap..

bila umi nengok ada budak-budak belaja ngaji dgn guru,umi kate 
"umi je yang ajor anak-anak umi ngaji"

lam hati 
"Alhamdulillah,aku nanti memang kompact giler masa dgn bakal *uhuk* children *uhuk*..
 

tapi try to be the best mom(oh yeah)







9.4.13

Broken English?

hari tu,forgot the date already,
aku and  fews of my friends,pegi round-round K.Terengganu.
yea,although aku 'terengganu'ian,tapi bukan semua tempat aku dah pergi.

so,on that day,we decide nak pergi,
kitorang pergi la Pasar Payang,Bukit Puteri(like apa hentak letihhhhhh.banyak tangga kene daki)

yang funny nye,aku yang beria-ia nak naik.then sampai 4 anak tangga..
"letihnya,korang naik dulu la"


Then Masjid Putih...

the mosque is sooo beautifull..
putih bersih je..


on that day jugak,kita ada nak pergi china town,turtle alley bagai.
tapi the suhu sangattttt panazzzzzz...fuhh.
so tak jadi pergi plus memang dah nak balik..
kitorang pergi and balik naik 'bot nambang'
experience... 

memang panas kan sekarang..

masa di Bukit Puteri,bukan kitorang je yang datang,
tourist pun datang sama...

ada la time tu,kitorang tgh gambo-gambo..
then mat salleh mai tegur..

dia sound like nak tolong ambikkan gambar untuk kitorang..
tapi kitorang buat timer..
so,he understand la..

dia tunggu sampai kite selesai bergambar..

masa tengah adjust timer tu,dia ada ambik gambar kawan-kawan aku,
then i said..

aku: hey,i haven't give the 'peace' yet..(aku belum sempat posing la)

mat salleh: oh sorry..(sambil menghalakan camera Nikonnya kearah aku)

aku pun senyum,nampak semua gigi2 kalau boleh..then 'peace'..

Dia gelak je..
dia datang with his wife (kot)

aku nampak dia berpeluh2,and i ask.

aku: it's so hot kan?
he: yea...
aku: so,where do u guys come from?
he: we're from Holand.
aku:oo..
he: and you..?
aku: i from here..hehehe..

dia suka je..

aku kate la yang negeri kite pun tak habis jelajah lagi,so better jelajah negeri sendiri.

masa nak sebut negeri tu,aku lupa plak negeri= state..
aku pergi hentam sebut country..:D
*FACEPALM*

malu dalam hati je la.

so,diorang pun berjalan pergi..
niat di hati memang nak bergambar dengan dia tapi...
malu...(eleh)

aku:so enjoy your vacation..
his wife: ok,sure..

lepas je ber'speaking; baru perasan yang semua yang aku cakap,grammar entah ke mana..

tapi rasa puas la dapat speaking kan..
tak de la kelu sangat lidah ni..

so,kita kena berani speaking dgn foreign ni,
sebab diorang tak kesah pun how your English.asal diorang paham apa yang korang cakap...


credit to Aimi.

*nak.interview.kene .berlatih.ENGLISH.*

6.4.13

P?

i just got my P driving license!!!
*applause**claps*
ok stop it.

but got the P not saying that you are an expert driver,tapi boleh la bawak kete tu..-_-

but to get the P,aku kene lalui hari yang sangat annoying..
sape dapat JPJ baik???
aku jelous dengan kau..

aku dapat tester PEREMPUAN!!!
so annoying,moody peliks je..

*datang.bulan.kot*
ooopsss...

aku tahu la as a tester ,kene bagi markah,so kene konsentrate.
aku tanye jalan mane yang aku supposed to go,dia buat derk je..
*ingat chantek sangat letew*


naseb baik before tu,ada kakak yang baik hati bg tahu jalan mane yang aku kene bawak..

ok la bab salam aku tak dijawab,maybe jawab in her heart kot..*kot*

pastu aku memulakan perjalanan ngeri aku..
aku chew la chewing gum,to avoid over nervous..
aku cover habis banyak dah ,so i don't sound the chew sound..

tapi dia dengar jugak..
then dia kata..
"awak makan chewing gum dalam kereta saya? Nampak macam samseng"

dalam hati aku memang dah terletus dah volcano,sabar je...

aku pun said sorry,in mannerly way..
*nak pass kot,kene polite la*

 dia repeatedly suruh aku laju sikit,waste her time katanya..
aku hesitated,sbb dalam kawasan skolah, 30km/j...
aku bawak 31..
huhuhu..
takot...

 last sekali ayat dia..
"AWAK BOLEH LAJU X SIKIT,NANTI SAYA YANG BAWAK KETE NI BALIK PSM"
thats means aku akan GAGAL!!!
NO!!!
aku pun laju la...50km/j

lepas je test tu,naseb baik lulus..

aku memang x puas hati dengan attitude dia..

tapi OK la..i've got my P driving license..:D
wihooooo..:)

Thank Allah..

aku mengadu ke abah  (manja)
abah kate memang macam tu kalau tester pompuan test pompuan..dia jelez pompuan dapat bawak kete..
aku relieved la abah kate macam tu..


habis sepanjang perjalanan pulang,aku merungut pasal tester tu..
tapi ,aku bersyukur..
 

tu makne nyer Allah nak uji tahap kesabaran aku..
so Dia mempertemukan aku dengan manusia sebegitu..>.<


.ALL PRAISE TO ALLAH.

mom's loud advice and dad's silent teach.

umi mempunyai caranya yang tersendiri dalam mengajar anak-anaknya.
lain anak,lain cara didikan nya.
mungkin anak yang ini perlu tegas sedikit,maybe yang ini perlu berlembut.

begitu juga cara didikan memandunya..(hehehe)
mungkin umi seorang perempuan,cara mengajar lain dari abah.

umi suka menggunakan intonasi suara yang pelbagai dan menyebabkan aku 'stress' ketika memandu.

'SLOW LA SIKIT,KAN BANYAK KETE TU'
'KAKAK NI,SOKMO,LAMBAT BAGI SIGNAL'
'KAK,SUDOH-SUDOH LA REVERSE,NANTI BERLANGGOR PLOK'
'BALAS LA STERENG TU BANYAK SIKIT,KANG DAH MASUK LINE ORANG'


ikut mood aku kenkadang,kalau mood ok,aku akan buat jokes je..
tapi tengah x ok,buat jokes jugak,tapi,kindda marah manja gitu..:p

kalau aku marah umi,mesti dia ketawa balik..huh.
 tapi umi kate best,mengajar aku,sebab dia boleh pergi jalan2 sekali..:D

 Abah kalau drive dengan dia,bawak kete auto je..hehehe..
abah kata "kakak dah lulus kan,reti dah tu bawak manual"
"cuma strereng la kene kawal molep sikit"

He will sit silently beside me(like tester JPJ)
kalau ada salah,@ laju ke@ stereng kawalan tak comey ke,dia sound la..and nasihat sikit.

Tapi kalau senyap je sepanjang the journey,abang aku cakap,mesti dah pandai bawak kete...

..tapi malam tu redah je langgar lampu merah...
abah dah marah-marah...
hehehe..
"kakak ni ,terbalik plak,time hijau slow,kuning laju,merah langgar"
huhuhu..