bc

21.11.13

Sem 2 Is Just Around The Corner.

Assalam alaikum.....


Next week gonna step my feet at Palam again..>.<

syukur still ada jodoh and chances to  study there..

i miss both place.

my home and Palam...
Palam give me an outsanding memory. I already miss my home already  [even belum pergi lagi..:3 ]

already miss my umi's cooking..yummy..:



many plans have been set up..In shaaAllah dengan izinNya,jadi.

not gonna be too leisure..
:)

miss my study table ,roomate, cafe, Tangga Palam..[ erkkkk] 

 ^ view from my window [malam] nampak bandor dari jauh je.




^ the table soooo messy.. 




my classmates.

hope dapat madam yang best-best-daebak-

hope my friends feel motivated to continue their study..;)
eventhough i know most of us feel like * arghhhh...so malas! *


[ RAINBOW DOESN'T COME IF THERE IS NO RAIN]   






keep going and never stop and [ continue watching conan ] ^_^v


15.11.13

TWILIGHT <> HEIRS ??

assalam..;)

yea,me ,spending the whole holiday with kindda girly[?]stuff
like watching K-drama,
and watching twilight..:D

sinc i watched twilight after i watch the heirs,i recognise some thing..
some time i think 'does the heirs copied some of the twilight's things?

1) i recognise the way CES wears shirt is just like Bella.
yea wearing t-shirt and outer shirt cardigan and converse shoes.




2) the second hero ride a bike!!
Choi Yong Do ride a bike in Heirs ; just like Jacob in twilight..
yea ,maybe just coincidence,but CYD much better in his bike..;)








3) the dream catcher that both of them use..
both the story use dream catcher. the different is dream catcher in heirs much better..





dream catcher [twilight]


dream catcher [ heirs]



4) about Cha Eun Sang Midsummer Night Dream note yang she post at notice board college Kim Tan.
the  term is also story that inspires Stephanie Meyer to write twilight..:D .Just coincident.

i'm not saying that heirs copied twilight,
but maybe just coincidence.

but yea. in heirs you cannot find a cold skin vampire[s]
hahahaha...
and yea,,, heirs is much better.
just couples of come in my mind 'bout the mutual things
between twilight and heirs..
and I just feel free to share…



you know,how lavishly[?] spend my holiday.
nothing to do!!!
just uselessly watching movies....

next sem baru terhegeh-hegeh nak start momentum baru..
me ; never learn from past...:'(

 # OK janji ni last post 'bout movies.stories#[ in shaa Allah]
:3


ok.till then [bye][Assalam alaik]

13.11.13

HORROR!!!


YA Allah!

the most horror day for me when I have to sit beside my friend who is ‘very pro’ in driving!!!

I just couldn’t stop screaming in my heart.
My heart pounds very fast each second.

Jane relax je drive !!

She goes  whenever she like without giving the signal first.

Ya..if I am driving behind her,I will yell at her just because she didn’t give the signal..
but yang aku tak leh blah.boleh dia kate lupa nak bagi signal.
Banyak kali pulak..

And she drive very fast at U turn…
Memang macam nak terbalik kereta tuh!!

Jane memang ‘pro’!!

Dia memang membuatkan aku always ingat Allah..
Bagus Jane..
memang haru je aku dengan Nad..
Keluar je kereta,memang syukur boleh jejak tanah lagi…:3

Feeling like I sit at the front, just like ‘abang JPJ’ je..

‘Jane molek lubang depan tu’
‘Jane laju sangat ni’
‘Jane break!!!’
‘Jane jangan perlahan sangat kat junction,nanti orang belakang maroh ‘

Horror but tu lah moments nye aku duduk sebelah Jane tgh driving…;)




ni time nak pergi tengok pameran venomous animals.
best!!
:)


...........................................................................................................................

but overall,that day was DAEBAK (y)

i had fun on that day.
lenguh kaki-kaki..

dengan Dodi yang bawak laju ,kitorang cuak giler nak follow dari belakang..
dengan  tak de hala tuju nak ke mana..
tetiba pergi sini, tetiba pergi sana...


but a lot of fun..




  cover cun la Jane..Nad tersipu malu je senyum.. 



the tarantula is soo cuteeee..:)

 beware...this is obor-obor yg cute yet venomous.


 hello..^_^
















29.10.13

[ HEIRS ]

HE WHO WISH TO WEAR THE CROWN,BEAR THE WEIGHT.

salam alaik..:D 
MOOD : HAPPY +EXCITED !!
sebab? 

-------> Heirs !!

1)      Watak protagonist yang sangat berani against the antagonis..
 Aku suka!! Park shin hye sangat daebak.. suka bila time dia ambik name tag Rachel depan-depan abang tiri Rachel yang turut skali dislike si Rachel tu.
Rase macam memang hebat ah scene tuh. 




2)      Kecomelan lee bo na dengan chan young…
Sangat comel. Lee bo na  yang amat prihatin and chan young yang sangat sayang bo na. there’s a scene where park shin hye take  a pic dengan chan young as a friend, then chan young post at sns,then few second later bon a call, tanya macam-macam. Jealous.




3)      Keakraban chan young and his father ,Chief Yoon.
Macam sahabat baik plak.
Boleh masak sama-sama. Dah la single papa. Muda lagi and good looking la…
Lee bona sampai ternganga nengok diorang masak sama-sama. Sebab there’s rare nak nengok anak kamcing giler dengan bapak in Kdrama.






4)      Watak heroin yang tak gedik sangat.  Park shin hye,aku suka her acting dalam drama nih.
cool sangat..cool and berani = cha eun sang

5)      Scene aneh + funny when lee min ho (kim tan ) and park shin hye (eun sang ) stuck dekat gurun.sebab kereta kim tan accident. Then eun sang start cerita kisah-kisah horror Hollywood. Mentang-mentang tengah duduk dekat Hollywood. Muka kim tan pun macam pelik je nengok eun sang.




6)      Kim tan for the first episode dah bagitahu yang dia tu suka eun sang. Straight forward. Kalau Kdrama yang lain ,nak tunggu ke confession part tu,sampai ke episode berapa tah.





7)      Keakraban chan young and eun sang as friends. Chan young is a friend in need for eun sang la. Sampai tiket nak pergi holly wood pun chan young yang support. Sampai je holly wood, eun sang post dekat sns chan young ,mintak tolong. Terus chan young balas ‘ eun sang kat amerika? Aku kat amerika jugak’ mcm caring la chan young ni even dia tak kaya macam kim tan.sebab ayah chan young tu secretary family Kim Tan je. Akrabnya diorang sampai lee bona jealous. Sume orang jealous dengan eun sang. Rachel pun sebab dia ingat eun sang wanna hit on kim tan. 




8)      Kematangan heroin tu sendiri. Eun sang tahu yang kim tan dah ada tunang (Rachel) so macam dia tak kacau sangat la kim tan tuh..Even time tu,kat airport both Rachel and eun sang nak balik Korea from  America . Rachel hug kim tan as a goodbye something,then kimtan dia nampak eunsang baru masuk airport, trus pergi kat eun sang and tinggalkan Rachel terkebil-kebil kat airport tu. Then eun sang bagitahu ‘thank you’ and ‘ goodbye’ kat kim tan .’ tak elok awak tinggalkan tunang awak macam tu sebab nak Tanya soalan remeh tu kat saya’ bila eun snag bagitahu macam tu aku macam ‘woow’..memang bagi pelajarn la kat kim tan. eun sang left kim tan there. memang wow..





9)      Ok.part kim woobin ( choi young do/ halfbrothr Rachel) .aku suka scene KWB when dekat kedai serbaneka. Dia Nampak eunsang sleepy giler pergi beli minuman,KWB nak beli ramen. Then eun snag pergi tidur dejat meja kedai tu,dia pulak makan ramen depan eun sang yang tiduq tu .





10)   Tiba-tiba,ada 2 orang budak dtg,jerit2 sal mainan dekat dengan diorang. Kim woo bin tegur la,jangan jerit-jerit kat public plus ada org sedang tidur (eun sang) . Terus budak tu menangis dgn kuat.Aku sakit hati betol dengan budak tu. Then budak tu panggil-panggil  mak diorang. Eun sang terganggu dengan bunyi bising tu,terus bangun dari tiduq,then blah je. Woobin melihat je eun sang pergi. Aku agak dah memang woo bin jatuh hati dengan eun sang dah. Then kawan woo bin datang Tanya apa yang woo bin dah buat dengan budak tu. Woo bin cakap yang budak2 tu carik gaduh dengan dia( part ni kelakar ) then budak tu ejek woobin (sebab budak tu panggil mak,woobin masa sebaya umur budak tu takde mak,woobin ingat budak tu ejek dia) .
Woobin : 'kau panggil mak kau sedang mak kau takde kat sini?'
Aku suka giler part ni. Kelakor betol woobin.







  • And the best part is!!! Kim tan and choi young do (kwb) is enemy. Once pernah jadi kawan.So both enemy like the same girl!!! Wait and see the fight .. hahah.. 

11)   Aku suka eun sang hormat mak dia yang bisu. Walaupun mak eun sang bisu, dia macam baik la. Mak dia pun baik.





12)    Mak kim tan pun kelakor. Sangat!! Aku suka tengok acting mak kim tan..


13)   Abang  kim tan ( kim won ) yang ssangat evil. Ada sebabnya dia jadi evil tapi memang menjadi la watak kim won yang dibawa. Sangat dingin dengan adik dia (kim tan). Tapi still kim tan suka abang dia. Aku pun tak paham kenapa la kim tan still suka  abang dia yang buang kim tan ke amerika…

14)    Perang mulut between kim tan and choi young do buat aku nak tahu whats gonna happened next….


15)   Aku suka when bf bona (chan young ) asked whether bona  kenal kim tan or not, she trying to hide it by saying ‘ lagu apa yang aku cuba ingat tadi’ then bf dia balas ‘ Big Bang Lies? T-ara Lies?’ sebab bf dia tahu bona is lying on that time. Sebab bona is ex-gf kimtan. I guess chan young dah tahu …”,


^ time ni bona masuk dengan tiba-tiba. bila nampak je kim tan,bona pura-pura sedang cakap telephone. memang dia tak mau jumpa dengan kim tan.


16)   Eunsang sangat bencikan jaeguk  group which is company family kimtan. Yeah..she doesn't know that the company is kim tan’s family. So kim tan pun tak bagi tahu eunsang yang dia anak second jaeguk group sebab kim tan pernah baca sns eun sang yang eun sang sangat tak sukakan jaeguk grup and even hoping the company bankrupt. So since kim tan suka eun sang,kenapa dia kena bagitahu dia anak kepada company yang eun sang hoping to be bankcrupt kan? Haha ..Lastly eun sang tahu yang kim tan tu anak jaeguk grup,because kim tan sendiri bagitahu tapi lambat la dia bagitahu.



Many dramas have characters of main and supporting roles. But it is rare to find dramas that make the audience wonder who the main characters are, and what the relationships between the main characters are.
"The relationship among the characters are so confusing and difficult." ( heirs official page)


Congrates Heirs,Making me goosebumps when watching you!!
Satu hal je aku tak suka.. sense of fashion lee min ho macam ape je dalam drama nih. Tak cool langsung.. tak suka,tak suka….

[ oh my,,reasons my i likeeee watching this!!! ]




ok weirdo..but nice.

ok. rasa macam post aku yang paling panjang je..hakhak...
bye then SYS (see you soon)

26.10.13

Break a Leg Dude!

[23.10.13]

I sat for MUET exam.
Speaking  test.

Yeah…what a tough work to do. But once you had been through it. You will feel relieved .
Ok. Talking ‘bout my experiences sitting it.

I’ve got a very warmth  group.
One is very talkative. He is the son of my sir at high school.
Very talkative. He is on Bachelor of Tech.Marine at UMT..
What.. I thought that we will be in the same age.
The other one is on bachelor of multimedia . At UnisZa.
The other one, who is girl. She studies at UniKL. Foundation.

For the first session ,individual session.
Well, thanks Allah I got a nice point.
Yeah, I’ve got many reasons to elaborate it.

And Alhamdulillah,I did not exceed  the time given.
I’m candidate C.
So I have much time to provide my ideas.

Overall my team put so much effort in task B.
I enjoy the task.
 before the discussion ,out team is the last team for the morning session.
Oh Allah.so sleepy for us to wait for our turn…

I thought that if we go for 7.30 am session, we will finish at 8.30 am..

BUT…

It finished at 11.00AM!!!
Before stepping into the room, we chit chatting.
Bout ourselves..


Oh Allah. The ‘Tech.marine’ guy is sooo funny.

He talked about his dad. His experiences.

His weaknesses in Biology and Chem.

He likes Fizik and AddMath very much..

Yea..he’s a typical normal guy.

He said he never want to speak English in front of his English teaching-dad.

His dad will correct him whatever wrong pronunciations .

‘Yeah..McD have opened huh..Gong Badak will be the second Bandar I think’

‘We’ll have KFC after having McD..the development is fast.’

‘After passing KFC,we’ll passing McD.yeah..i’ll tweet bout it.hahahah.’

‘I Don’T know girls who really fanatic with KPOP.RunningMan.i just don’t get it.’

‘LeeKwang soo..what is that?’

Me: ‘so you watch RM too? How come you know the name?’

‘errrr..i just watch.Not too fanatic with that stuff’



‘I have a friend who everyday wechat bout kpop. Kpop songs..’

‘and I said, whats wrong with you? Everyday bout kpop?’

I just giggle. No comment.

Because I’m a kpopers too.but not too fanatics..

After that he talked ‘bout my high school.

He always drives his father to school [my high school].

‘the  girls at your school have a very weird handshaking right? Like hip hop yoo’

I tried to remember how we used to hand shake.

‘ermmm yea..wierd..But cool..it is popular among juniors. We,seniors no longer use the gesture’

‘you know, when I was waiting for my dad ,I scrutinize the act of the students .i thought that she just 
handshake with a few of her friends ,but with the whole gang’

I laughed. Yea that’s my school.

‘ I feel sorry to students of your school’

Me : why?

‘yeah , you guys get back home at 3pm everyday , you don’t feel tired?’

Me   : we have used to it. In fact we used to get back even latter.



We have succeed !!



[start to write in English. Language is something that you have to keep up always .Not to wait till you have 
speaking test..;) ]





 [ his smile melts my heart ] :p
                                                       

20.10.13

Choices.

Assalamualaikum.

Fuhhhhhhhhhhh...[tarik nafas dalam-dalam , hembusssss]

Sepanjang cuti nih,aku belajar banyak benda.
Banyak benda Allah nak tunjuk kat aku, depan mata aku
give me lessons coincidently.
 
Aku melihat 2 situasi yang lain tapi sebab yang sama.

[Pening sudah? Rilekssss ]


[situasi 1]

anak terbiar for long time cause by divorce of the parents.
anak meningkat remaja tanpa belai dari si ayah and si ibu.
si ayah mengira hanya dengan mengirim wang tiap-tiap bulan itu sebagai tanda kasihnya.

 si anak itu dibiar hidup dengan neneknya.
mahu dijenguk memang amat jarang.

sudah memang adab hidup di kampung
serba serbi kurang

taraf pendidikannya

ekonominya.

budak itu memang hidup kurang kasih sayang.

end up,budak itu menjadi mimpi ngeri bagi si ayah dan si ibu.
pabila menginjak remaja,dia mula rebel. mencari seseorang yang boleh memberi perhatian kepadanya.
even neneknya memang sayang akan dirinya.
tapi dia masih mencari org lain.

and lastly, dia sampai sanggu elope dengan lelaki yang di chentainya itu.

and si ayah marah bukan kepalang kerana perbuatan yang bo**h itu.

 

[situasi 2]

still cause bay a divorce.
but due to rasa tanggungjawab to their children the father and mother still keep in touch.

si ayah memang keep in touch dengan anak-anak.
si mother pun memang ambil berat dengan kebajikan anak-anak.

kalau tengok sekali imbas memang diorang memang nampak macam married couple ..
tak nampak langsung mamacm bercerai..

and their children grow up well enough.

kalau ada program melibatkan anak-anak,si ayah and ibu tu akan pergi together.

memang harmoni..

...........................................................



the Question is, kenapa family situasi kedua boleh hidup harmoni but not for family situasi 1?

semuanya berkaitan dengan pilihan.

if we choose untuk hidup secara tak harmoni, so bersedia lah kita terima consiquentnya.

as parents, first and foremost memang kena fikir pasal anak-anak.

janganlah sudah terhantuk baru terngadah.

memang divorce perkara yang dibenarkan dalam islam tetapi ia paling dibenci Allah.

pilihan di tangan kita whether TO LIVE HELL OR LIVE WELL.


and abah said 'semua ini tak kan berlaku jiga pemilihan pasangan yang betul'

well said abah..;)

sedih bile tahu ada psangan yang bercerai...
and yang terima padah is anak-anak..











10.10.13

Way Back.


salam alaik.
alhamdulillah.have finished SemI.
happyyyy!!!
tak terhingga.
and sekarang aku menulis from my room at Terengganu.
everything have ended.
exams,tutos,Quiz,lab reports.
for this moment je lah.
nanti naik SemII,almost the same things we do.

habis je exam,aku tak terus balik.
but,kawan aku ada plan nak singgah CFS UIA,PPUM.
so,aku ikut je la.
plus,memang nak jumpa geng-geng kat sane yang memang lamo giler tak jumpa.
even petang tu Hajar ada exam,still pagi tu dia datang.
chit chatting.
ada je yang dah balik.
so,maknenya tak jumpa semua la..





^ ni time duduk tunggu kakak Fiq.

bapak besor UM ni..

and seriously,ramai sangat Chinnese.



 some of ohsem scenery , in my opinion la..
tenang jalan-jalan kat UIA neh. sedang kitorang tengah tangkap gambo,
datang plak ustaz,tegur kawan dia in BA..
'assalamualaikum ya sheikh,kaifa ha luka'
ambik kau.
dengor je  BA,aku dan kawan-kawan terus mencabutkan diri.
maunya dia tanye kita ,tak ke naya.



^ this i saw when at common room mahallah zainab.

straightforward meaning.


selamat study for those yang belom habis exam.

chaiyok! :D





p/s : this band really cool. [priakustik]