bc

24.2.13

# triffle puding#

assalamualaikum W.B,T..
buat masa sekarang,
hanya ini saja yang aku pandai buat,
& menjadi seperti yang dirancang(alhamdulillah)
sedih kan ayat?
for this time being,OK la pandai buat nih pun..
OTW nak blajo..:)
sikit-sikit,lama2 jadi bukit kan?
hehehe...
so,alang2 dah reti buat,saya yang masih belajar ingin berkongsi ilmu dengan semua orang(ayat skema doe)




da ingredients..


  1. 2 kek gulung
  2. 2 susu cair
  3. 2 tin air
  4. mix fruit
  5. jelly( serbok dlm kotak)
  6. 8 sudu gula
  7. 5 sudu tepung kastard.

cara-cara


  • baca Bismillah..:)
  • potong kek gulung dan ratakan didalam bekas..
  • masak 2 tin susu,2 tin air,gula dan tepung kastard sekali gus..
* tepung kastard better larutkan dengan susu cair dalam piring lain dulu,sebelum  dimasak.
_bagi mengelakkan tepung berketul-ketul..


  • masak dengan api yang perlahan / sederhana.
  • kacau continiously..
  • sementara itu,drain buah-buahan dalam tin,simpan airnya.
  • basahkan kek gulung tadi dengan air buah-buahan tadi..(just nampak basah,jgn banjirkan)
  • pabila susu cair + kastard tadi dah pekat,ratakan campuran kastard ke atas kek gulung yang basah .
  • letakkan buah-buahan yang telah di'drain' tadi...
  • tunggu hingga campuran kastard mengeras
  • masak pula jelly..(sukatan air dan serbok jelly kene betol,so the jelly tak keras sangat)
  • ratakan jelly atas campuran kastard yang telah keras tadi..
  • letak in fridge..
  • *SIAP*


lapisan kek(bottom),kastard,buah-buahan,then jelly(tak letak lagi)


*jgn tinggal campuran kastard atas api begitu saja,nanti dasarnya akan hangus..(nasihat based on pengalaman..)..
*mix fruit dalam tin boleh dicampur dengan buah-buahan segar.Atas kreativiti..:)

*if rase all the measurement mcm banyak,just bahagikan je...:)

#masak with hati,masak with iman..:D