bc

21.1.13

tutorial muffin choclate...

Assalamualaikum W.B.T..
tonight aq ad buat muffin because tengah
boring tahap gaban.....
memang la first try aq and the friends ada yang jadi,ada yang hangus..
tapi tak kan nak buat sekali jep kan??
"practice makes perfect"

how i love the saying...

ok!!heres the picture of my cuty cake..

 
 INGREDIENTS-------->
  1. 200g mentega
  2. 200g gula kisar.(timbang dulu then kisar)
  3. 3 butir telor besar/ 4 butir telor kecik
  4. 200g tepung naik sendiri(ayak)
  5. 50g serbuk koko (ayak)
  6.  coklat chip/choclate rice(for hiasan)
  7. choclate bar..(hiris kecik2)
  8. acuan kertas.
  9. ovallete 1/2 sudu makan..
  10. essence vanilla(nak bagi wangi)
*choclate bar tak de pon xpe..tidak menjejaskan akidah..:)
*kalau xnak chocolaty sangat,kurangkan serbuk koko.
*for the gula,timbang dulu ,supaya tak banyak gula yang digunakan.kalau kisar dulu,,mesti banyak gula yang guna..

Cara2..

  •  Putar margerin dan gula hingga kembang..
  • dah kembang tambah telor..
  • putar-putar sampai kembang jugak..
  • masukkan ovalette dan essence vanila..
  • then putar sampai fluffy..
  • then masukkan tepung naik sendiri dan serbok koko...
  • putar slow2..
  • masukkan hirisan chocolate bar..gaul sekali
  • masukkan adunan dalam acuan cup cake(ada dulang cupcake lagi comey bentuknya)
  • hias lah dengan choco cips @ choco rice...(ikut suka2 hati)
  • preheat oven for few minutes...
  • bake 160 degree celcius dan 15 minutes..
  • SIAP..:)



*mulakan dengan Bismillah..
*setiap perlakuan mesti zikir...
(ok petua dari Cef Ammar..)
#masak dari hati,masak with iman#


kalau first try x jadi,,jgn putus asa..
keep trying...
*selamatmencuba*


gambar sekadar suka2.tiada kaitan dengan ini resepi.








2 comments:

  1. wao...ad niat nak buat coklat moist cake...
    tp wak muffin bleh gak, yuhu...nampak sedap, nak rasa sikit...hantarlah kat rumah kat alamat ni heheheheh

    SMKATJ, 21060 KT

    *x menjejaskan akidah..hah, ayat cg Zul teuw!

    ReplyDelete
    Replies
    1. "*x menjejaskan akidah" napok sgt kan anok murid cg zul...
      alamak..6ti post kat alamat tuh,takot tok dang k tuan ye..
      habis k pok guard dulu...
      heheheh...
      btw...coklat moist sound interesting...
      kalau dah buat share2 resepi ek..:)

      Delete